In en om Muiderberg


Aan de voet van het IJsselmeer. Omringd door loofbossen. Muiderberg is niet alleen een ideale plek om te wonen, maar ook om doorheen te wandelen, fietsen of vakantie te vieren. In de nabijheid van Amsterdam en historische dorpen als Muiden en Naarden vormt Muiderberg de perfecte uitvalsbasis voor sportievelingen, cultuursnuivers, romantici en rustzoekers.

Bed and Breakfast Onder Zeil ligt in het hart van Muiderberg. Binnen een paar passen bevindt u zich op het strand. Nog een paar passen verder en u loopt over de dijk richting het Muiderslot. Maar wat is er verder allemaal te doen in en om Muiderberg? Hieronder meer informatie over activiteiten in Muiderberg, Muiden en Naarden.

Wat er te doen is in Muiderberg

 • Een bezoekje brengen aan de plek waar graaf Floris V van Holland in 1296 vermoord werd door edelen.
 • Surfen, zeilen, kitesurfen op het strand in Muiderberg. Even lekker uitwaaien.
 • De Joodse begraafplaats is de op een na oudste Joodse begraafplaats van Nederland. Hier liggen 45.000 Hoogduitse Joden begraven. Op de begraafplaats staat tevens een metaheerhuis en Holocaustmonument.
 • Paardrijden: bij manege Any Dale kunt u een heerlijke (buiten)rit maken door Muiderberg. En wellicht zit er zelfs een gallopje door het IJsselmeer in…
 • Best een beetje honger van een heerlijke zomerdag in Muiderberg en omstreken? Geniet dan van de rijke culinaire keuze aan Muiderbergse restaurants, waaronder de Zeemeeuw aan het strand, Quarz en de Echo in hartje Muiderberg of het Rechthuis aan de Brink.

Wat er te doen is in Muiden

 • Aan de horizon doemt het karakteristieke Middeleeuwse kasteel op: het Muiderslot is het pareltje van Muiden en zeker een bezoekje waard. Neem een rondleiding, woon een valkenier- en roofvogelshow bij of loop op je gemak door de prachtige kasteeltuinen.
 • Voor Pampus liggen. In de tijden van de VOC kwamen schepen onderweg naar Amsterdam letterlijk voor Pampus vast te liggen. Inmiddels is Fort Pampus geopend voor het publiek. Vanuit Muiden of Amsterdam IJburg pakt u de boot naar het eiland dat slechts door 2 mensen wordt bewoond. Een heerlijk dagje cultuur snuiven en uitwaaien. Geniet!
 • Bijkomen aan de sluis: Wat een dag! Aan de sluis kunt u heerlijk bijkomen met een hapje en een drankje. Zowel eetcafe Ome Ko als restaurant Graaf Floris V hebben tafeltjes die direct aan de sluis staan. Ga zitten, kijken lekker naar de bootjes die voorbijkomen en geniet van het historische stadje Muiden.
 • Muizenfort. Het Muizenfort werd in 1874-1877 gebouwd ter versterking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is onderdeel van de vesting Muiden. Inmiddels is het een museum, gelegen aan de rand van Muiden.

Wat er te doen is in Naarden

 • Naarden Vestingmuseum: breng eens een bezoekje aan het vestingmuseum in Naarden en loop over de vestingmuren om een indruk te krijgen van de avontuurlijke geschiedenis die dit stukje Gooi- en Vechtstreek rijk is.
 • Rondvaart door Naarden: als je liever op het water bent, dan met 2 benen op de vechtingwal staat, is een rondvaart door Naarden ideaal. De boot vaart door de noordelijke vestinggrachten. Ga zitten, kijk om je heen en geniet!
 • Arsenaal: ben je dol op design en houd je van kijken, kijken en soms stiekem ook kopen? Dan mag je het Arsenaal, designcentrum van Jan des Bouvrie, absoluut niet missen.
 • De Grote/ St. Vituskerk: de St. Vituskerk is een imposante laatgotische basiliek waar jaarlijks de Matthäus-Passion wordt opgevoerd.

—————————————————————————————————————————————————-

Drie leuke uitjes in en om Muiderberg

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is de zomer losgebarsten! En waar beter dan de zomer in Muiderberg te vieren? Cultuur, strandleven, lekker eten en sportiviteit: in Muiderberg kan het. Hieronder 3 leuke uitjes in Muiderberg. En zien we je daarna dan in B&B Onder Zeil

1. Huur een bootje in de haven van Muiderberg

Op een minuutje lopen van B&B Onder Zeil vind je de haven van Muiderberg. Hier kun je tijdens een mooie zomerdag zeilbootjes, kano’s en surfplanken huren. Heb je niet geen getrainde zeebenen? Neem dan eens een surf- of zeillesje bij havenmeester Jeroen den Hartog.

2. Maak een wandel- of fietstocht in en om Muiderberg

Muiderberg ligt niet voor niets aan de populaire Zuiderzeeroute en het Westerborkpad; hier kunnen fervent wandelaars en fietsers hun hart ophalen. Tal van prachtige routes snijden door het mooie dorp. Slaapt u in B&B Onder Zeil in Muiderberg, dan is een wandeling naar het Muiderslot zeker de moeite waard.

Wandelroute (rondje): B&B Onder Zeil Muiderberg via het Muiderslot en de sluis in Muiden (8,6 km)

 •  Stap de voordeur uit en sla linksaf de Flevolaan op.
 • Aan het einde van de lommerrijke laan slaat u rechtsaf; de Brink op.
 • Op de hoek van de kruising de Brink, links de Echolaan en rechts de Dijkweg ziet u een gedenksteen. Op deze plek werd graaf Floris V van Holland in 1296 vermoord.
 • Sla rechtsaf de Dijkweg op. Houd het bos aan uw linkerhand en loop vlak langs de bosrand (sla bij de parkeerplaats dus níet af het Kerkpad of Waterkingpad op richting het strand van Muiderberg)
 • Vervolg uw weg – hetzij op de geasfalteerde weg, hetzij op de dijk
 • In de verte ziet u het Muiderslot opdoemen, Muiden nadert
 • Als de weg scherp naar links buigt, kunt u ervoor kiezen uw weg te vervolgen over de dijk richting het Muiderslot (u blijft dan op de dijk) of uw weg te vervolgen via de geasfalteerde weg (Noordpolderweg). U komt uiteindelijk om hetzelfde punt uit. De weg over de dijk is mooier.
 • Aan het einde van de Noordpolderweg (waar de dijk- en wegroute bij elkaar komen) loopt u over het bruggetje Muiden in.
 • (Gaat u hier rechts dan komt u bij het Muiderslot uit – de Ton Kootsingel)
 • (Gaat u de tweede weg rechts – de Naarderstraat – dan kunt u aan de sluis een drankje en hapje nemen bij eetcafé Ome Ko of restaurant Graaf Floris V)
 • Vervolg uw weg dwars over de parkeerplaats en langs een snackbar.
 • Steek de tweede brug over en houd links. U loopt nu over het fietspad. Houd het kanaaltje aan uw linkerhand en vervolg uw weg over de Zuidpolderweg.
 • Na ruim 2 kilometer komt u op een kruising van Zuidpolderweg en Googweg. Sla hier links af, Muiderberg in.
 • Loop alsmaar rechtdoor totdat u Muiderberg weer inloopt.
 • Steek over de Brink de Flevolaan in.
 • Op nummer 18 vindt u B&B Onder Zeil. Welkom terug!

Kunt u geen genoeg krijgen van de prachtige omgeving in en om Muiderberg? Vraag uw gastvrouw Loutje van Leer van B&B Onder Zeil vooral om meer informatie over wandel- en fietsroutes.

3. Wellness resorts nabij Muiderberg

Zere voeten van het wandelen? Pijnlijke benen van het trappen? Of gewoon heel veel behoefte aan rust en ontspanning? Geniet dan een lekkere dag in een van deze twee wellness resorts nabij Muiderberg: Spa Wellness Weesp of Thermen La Mer in Almere.

—————————————————————————————————————————————————-

Restaurants in Muiderberg

Na een lange wandeling of fietstocht kom je aan in Muiderberg, je legt je spullen in B&B Onder Zeil aan de Flevolaan in Muiderberg en kleed je om: tijd voor het avondeten! Maar waar kun je lekker eten in Muiderberg? Hieronder vind je 3 lekkere restaurants in Muiderberg.


1. Restaurant Het Rechthuis

In het station van de Gooische Stoomtram zit Hotel – en bijbehorend restaurant – Het Rechthuis. Een sfeervol restaurant met een fantastische kaart. Lunchen of dineren: bij het Rechthuis zit je goed.

Het Rechthuis ligt op 400 meter lopen vanaf B&B Onder Zeil. Loop de Flevolaan af richting De Brink. Steek De Brink over en schuin voor u ligt Hotel/Restaurant Het Rechthuys.

Het Rechthuis
Googweg 1
+31(0)294 261 323
Hotelhetrechthuis.nl

2.De Echo

Op steenworp afstand van B&B Onder Zeil vindt u het altijd gezellige De Echo, in het hart van Muiderberg. Voor een zeer schappelijke prijs eet u hier heerlijk.

De Echo
Graaf Florislaan 2
+31(0)294 263 997
deechomuiderberg.nl

3. Strandpaviljoen De Zeemeeuw

Als je zo dicht bij het IJsselmeer slaapt, is er natuurlijk niets leukers dan eten óp het strand. Op steenworp afstand van B&B Onder Zeil ligt Strandpaviljoen De Zeemeeuw. Met uitzicht op het strand en de jachthaven van Muiderberg geniet je van een uitgebreide lunch of een smakelijk diner bij zonsondergang. Genieten!

De Zeemeeuw is het hele jaar geopend vanaf 10:00 uur. Vanaf B&B Onder Zeil loopt u de Flevolaan af, richting strand en slaat rechtsaf. Loop de Zeeweg 50 meter af en beneden, op het strand, ziet u De Zeemeeuw liggen.

Strandpaviljoen De Zeemeeuw
Zeeweg 1a
+31(0)294-261234
Zeemeeuw.net

Reserveren bij een restaurant in Muiderberg?

Heeft u vragen over de restaurants in Muiderberg of wilt u graag een tafeltje reserveren voordat u aankomt? Vraag uw gastvrouw, Loutje van Leer, gerust om advies of om een reservering voor u te maken!

Bed and Breakfast Muiderberg